Geschiedenis

Hoewel er voordien al muzikale activiteit is in Aarsele, geldt het jaar 1883 als officieel oprichtingsjaar van de muziekvereniging, en verzorgt zij sindsdien vele optredens en concerten in binnen- en buitenland.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de geschiedenis van deze bloeiende Aarseelse muziekvereniging.

 • 3 juli 1886

  Officiële oprichting

  Officiële oprichting van de vereniging onder de benaming "Sint-Cecilia". Op 3 juli 1886 wordt er een eerste eigen 3-daags muziekfestival georganiseerd, waarop muziekverenigingen van naburige gemeentes aanwezig zijn.

 • 1914 - 1918 Wereldoorlog I

  Duitse bezetter

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog moet de muziekvereniging, toen nog “fanfare”, haar volledig instrumentarium inleveren aan de Duitse bezetter. De muzikale activiteiten vallen zo goed als stil. Na de oorlog herneemt men terug de activiteiten.

 • 1918 - 1940 Interbellum
  Sint-Cecilia Aarsele 1920
 • 1940 - 1945 Wereldoorlog II

  Terug naar af

  Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat het instrumentarium volledig verloren. Niet lang na de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald op 23 september 1951, wordt de draad weer opgepikt. De fanfare wordt heropgericht onder impuls van enkele enthousiaste leden. Onder hen ook Frans De Boever, die in 2012 nog zijn 65-jarig muzikantenjubileum vierde.

 • 23 september 1952

  Sint-Ceciliafeest

  Sint-Cecilia Aarsele 1955

  Precies een jaar na de heropstart van de fanfare wordt een eerste naoorlogs Sint-Ceciliafeest georganiseerd. Tijdens dat jaarlijks feest in november wordt de patroonheilige van de muzikanten gevierd, een traditie die tot op vandaag nog steeds bestaat.

 • 1964

  Eerste uniform

  Het uniform is een essentieel onderdeel van een muziekvereniging. In 1964 wordt het eerste uniform aangeschaft. Het betreft een uniform met grijze kleur. Later volgen nog nieuwe modellen. Sedert 2008, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan, zijn de muzikanten en drummers uitgerust in een moderne outfit.

 • 1970 - 1980 De jaren '70

  Gestage groei

  Sint-Cecilia Aarsele 1980

  In de periode 1970-1980 kent de fanfare een verdere gestage groei. In 1971 wordt het majorettekorps “De Flamingo's” opgericht en een jaar later, neemt dirigent Irené Lambert afscheid en wordt de dirigeerstok overgenomen door Noël De Ketelaere.

  In 1978 promoveert het orkest naar de 2de afdeling op het Provinciaal Muziektornooi.

 • 1980 - 1990 De jaren '80

  Internationaal

  In 1980 ontvangt de fanfare het predicaat “Koninklijk”.

  1983 is een scharnierjaar voor de fanfare. Er is het 100-jarig bestaan en daarenboven promoveert het orkest naar de 1ste afdeling op het Provinciaal Muziektornooi. In dat zelfde jaar komt er een vzw-structuur, waardoor de fanfare haar eigen rechtspersoon verwerft.

  In 1986 neemt Jürgen Blondeel de leiding van het trommelkorps over van Marc Lambert. Jürgen zal vanaf dan het trommelkorps langzaam maar zeker uitbouwen tot een drumband.

  Het is ook in de jaren ’80 dat het korps meer en meer optredens verzorgt in het buitenland. Concertreizen naar Italië, Duitsland en Frankrijk staan op het programma, maar ook in Nederland en Wallonië wordt men opmerkelijk vaak gecontacteerd voor optredens.

 • 1990 - 2000 De jaren '90

  Jeugdwerking

  10de editie Mini Play In

  Eind 1993 wordt een opmerkelijk tijdperk afgesloten. Dirigent Noël De Ketelaere wordt opgevolgd door de jonge Hans Vuylsteke uit Waregem en niet lang daarna volgen al de eerste successen. Het orkest behaalt in 1998 de Provinciale Kampioenstitel in de 1ste afdeling en niet lang daarna ook de Nationale Kampioenstitel.

  Het Comité J, dat tot op heden nog steeds instaat voor de begeleiding van de muzikale jeugd binnen de muziekvereniging, wordt midden de jaren ’90 definitief opgericht onder leiding van Jürgen Blondeel.

  In 1999 ten slotte komt er een naamswijziging: voortaan heet de vereniging voluit Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele vzw

 • 2004

  Dubbel herfstconcert

  In 2004 is er de eerste deelname aan het Provinciaal Muziektornooi in een “harmonie”-bezetting. Het orkest behaalt er meteen een “grote onderscheiding”.

  Dat zelfde jaar neemt Jürgen Blondeel afscheid als instructeur van de drumband en wordt hij opgevolgd door Thierry Mannens. Peter Lambert volgt op zijn beurt Thierry Mannens op als jeugdinstructeur bij de drumband.

  In het najaar van 2004 wordt een eerste “dubbel”-herfstconcert georganiseerd: omwille van de grote publieksopkomst wordt het jaarlijkse herfstconcert op twee avonden gebracht in plaats van één avond.

 • 2006

  Nieuwe uniformen

  In 2006 geeft de Algemene Vergadering haar fiat voor de aankoop van nieuwe uniformen voor orkest en drumband.

  Het jaar wordt afgesloten met een Kerstconcert in Kanegem. Voor de eerste maal treedt het orkest op met een solist, Wouter Vande Ginste (zang en piano) en brengt o.a. werken uit opera's van Mozart en Verdi.

 • 2007 - 2008

  125-jarig bestaan

  10de editie Mini Play In

  In 2007 volgt Jürgen Blondeel Guido Vandaele op als voorzitter van de muziekvereniging.

  In 2008 viert de muziekvereniging haar 125-jarig bestaan. De nieuwe uniformen worden voorgesteld en gedurende het hele jaar zijn er feestelijke evenementen. De drumband haalt zowel de Provinciale als Nationale Kampioenstitel binnen in de 1ste afdeling.

 • 2009

  10de editie Mini Play In

  10de editie Mini Play In

  Een jaar nadien, in 2009, wordt de Mini Play In voor de tiende keer georganiseerd en is opnieuw een succes. Tijdens deze Mini Play Ins worden jeugdige muzikanten uit de ruime regio uitgenodigd om gedurende twee dagen samen te musiceren. Er wordt niet alleen gerepeteerd, maar er zijn ook ontspannende activiteiten tussendoor. Op het einde van zo'n tweedaagse is er een afsluitend concert waarbij ouders, familie en vrienden een kijkje komen nemen.

 • 2013 - 2023

  We gaan verder op de ingeslagen weg

  In 2013 en 2016 wordt een dubbelconcert georganiseerd i.s.m. het Brugs Mannenkoor.

  In 2015 neemt de muziekvereniging opnieuw deel aan talloze stoeten en evenementen. Ook drumband Firestix gaat op uitstap: in Sint-Eloois-Winkel stelen de drummers de show tijdens een drumbandfestival. Hoofdmajorette Kim Lootens treedt na 25 jaar lidmaatschap af en wordt opgevolgd door Hanne Blondeel.

  Ook in 2016 hadden we een jubileum te vieren, namelijk de 15de editie van onze Streekbieravond. Voor deze editie hebben we ons eigen streekbier gebrouwen "'t Keldergenot" en werd het programma voor de eerste keer aangevuld met een Streekbierloop.